Niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Niet aangeboren hersenletsel is hersenletsel dat is opgelopen na de geboorte. Bijvoorbeeld door een beroerte, een tumor, een ongeval of MS. Door de grote verscheidenheid aan letsels kunnen ook klachten heel verschillend zijn.

De gevolgen op het dagelijks functioneren kunnen enorm zijn.

Zo komen klachten als verlammingsverschijnselen, spasticiteit en gevoelsstoornissen voor, maar net zo goed ervaren mensen met NAH cognitieve en emotionele klachten. Vermoeidheid komt ook veel voor. Al met al kunnen de gevolgen op het dagelijks functioneren enorm zijn.

Hersenletsel veroorzaakt verstoringen in de hersenfuncties (cognitie), waardoor problemen ontstaan met denken, waarnemen en onthouden van kennis – en het toepassen en begrijpen daarvan. Dat kan zich uiten in geheugen- en of concentratieproblemen, een verminderd probleemoplossend vermogen, problemen met waarnemen en of een verminderde snelheid en vermogen van denken.

Een ergotherapeut kan hierin hulp bieden in de vorm van cognitieve revalidatie therapie.

Deze behandeling richt zich op:

  • Uitleg over de werking van de hersenen en het hersenletsel in relatie tot de dagelijkse activiteiten.
  • Oefenen van de cognitieve vaardigheden die bepalend zijn voor het functioneren om te zien of deze vaardigheden kunnen verbeteren.
  • Aanleren van compensatiestrategieën voor stoornissen die niet meer herstellen.
  • Leren toepassen van compensatiestrategieën in dagelijkse activiteiten die voor u belangrijk zijn.

Binnen onze praktijk zijn Moniek Roovers en Anita Londeman cognitief revalidatie therapeut. Waar nodig verwijzen onze andere ergotherapeuten naar hen door. Onze praktijk werkt nauw samen met uw andere hulpverleners.

Bij vragen over hersenletsel kunt u ook gebruik maken van Breinlijn. Een gratis landelijk loket waar u terecht kunt met alle vragen over hersenletsel. Zij denken met u mee en helpen u op weg.

 

 

De gevolgen op het dagelijks functioneren kunnen enorm zijn.

Een ergotherapeut kan hierin hulp bieden in de vorm van cognitieve revalidatie therapie.

Team Ergotherapie Breda

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze ergotherapeuten.

Ergotherapie Breda

Ergotherapie Breda is een praktijk voor ergotherapeutische behandeling en advies, die met zeer veel enthousiasme en betrokkenheid wordt gerund door Ellen van der Ros, Angela Vriends-Dils, Elina Mac Gillavry, Moniek Roovers en Anita Londeman.

Ons team