Sensorische Informatieverwerking (SI).

Sensorische Informatieverwerking (SI) is het gehele proces van opnemen, selecteren en verwerken van zintuigelijke informatie.

SI maakt het mogelijk dat mensen waarnemen, begrijpen, reageren, handelen en zich aanpassen aan de omgeving.

Zintuigelijke informatie ontvangen wij via onze zintuigen. We voelen, ruiken, proeven, horen en zien. In de hersenen worden deze waarnemingen omgezet in bepaalde reacties. Ze geven bijvoorbeeld een prettig of vervelend gevoel, rustig of alarmerend. Hoe dan ook zorgen de prikkels die bij ons binnenkomen voor een reactie: we gaan dingen doen of juist niet.

Het proces van de sensorische informatieverwerking stelt mensen in staat om hun bewegingen om te zetten in doelgerichte handelingen en reacties. Mensen met problemen in de sensorische informatieverwerking reageren op veel prikkels niet of nauwelijks en op andere zintuigprikkels juist te sterk.

Hierdoor kampen zij met vervelende en onbegrepen klachten die een belemmering vormen bij hun dagelijkse doen en laten.

Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Duizeligheid of een gevoel van onbalans.
  • Misselijkheid.
  • Concentratieproblemen.
  • Overgevoeligheid voor licht, geluid en andere zintuigelijke prikkels.
  • Slaapproblemen.
  • Vervelend vinden om aangeraakt te worden.
  • Lage of juist alertheid.
  • Zelfverwondingsgedrag.

Onze ergotherapeut biedt hulp bij het vinden van oplossingen. Ze bekijkt nauwkeurig welke zintuigen een rol spelen bij de problematiek en geeft een advies op maat voor de aanpak van de problemen.

Cliƫnten leren hoe zij prikkels kunnen reguleren (op orde brengen) en hoe zij beter met prikkels om kunnen gaan. De SI-behandelingen zijn geschikt voor kinderen, jongeren, volwassenen en cliƫnten met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Bij volwassenen maken we gebruik van het ASITT-Protocol tijdens de behandelingen.

 

 

SI is het gehele proces van opnemen, selecteren en verwerken van zintuigelijke informatie.

Onze ergotherapeut bekijkt nauwkeurig welke zintuigen een rol spelen bij de problematiek.

Angela Vriends – Dils

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Angela. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Ergotherapie Breda

Ergotherapie Breda is een praktijk voor ergotherapeutische behandeling en advies, die met zeer veel enthousiasme en betrokkenheid wordt gerund door Ellen van der Ros, Angela Vriends-Dils, Elina Mac Gillavry, Moniek Roovers, Anita Londeman & Lilly Kooren.

Ons team